Financieel Onafhankelijk

Meer vrijheid door financiële onafhankelijkheid

Verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen

Er komt mogelijk/waarschijnlijk een verzekering in het geval van arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen.

En ik schrok even.

Ik verdien namelijk zo’n 2400 euro per jaar bij als “zelfstandige” naast mijn baan. Een paar uur per maand help ik namelijk bij de administratie van het bedrijf van mijn vriend, en we hebben jaren geleden besloten dat ik dat als zzp’er doe en dus elke paar maanden een factuur stuur.

Nu stond er op nrc.nl dat de verzekering 195 euro per maand gaat kosten. Oei! Dat zou bijna mijn hele “winst uit onderneming” jaarlijks opslokken! Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Die verzekering heb ik ook helemaal niet nodig, want ik ben via mijn normale werk al gedekt voor arbeidsongeschiktheid (én ik heb al een mooi potje eigen geld opgebouwd). Als ik 195 euro per maand premie zou moeten betalen, dan hou ik snel op met dit klusje-erbij, want dan ben ik bijna al mijn winst hieraan kwijt.

Gelukkig lees ik even later in de echte samenvatting van het wetsvoorstel dat de verzekering 6,5% van je winst gaat kosten met een maximum van 195 euro per maand. Da’s dus voor mij dan 13 euro per maand. Daar kan ik nog wel mee leven. Voor die inleg van 13 euro per maand krijg ik dan recht op een uitkering van 70% van mijn winst per jaar, vanaf 12 maanden na de start van de arbeidsongeschiktheid (dus het eerste jaar van ziekte/arbeidsongeschiktheid krijg je niks). In mijn geval krijg ik dan dus 1680 euro per jaar als ik arbeidsongeschikt zou worden. Dat zet natuurlijk ook niet echt zoden aan de dijk, maar ach, wat kan je verwachten met een premie van 13 euro per maand?

Dan meteen maar even rekenen wie er dan wél 195 euro per maand gaat betalen… als dat 6,5% van je totale winst is, dan heb je per maand blijkbaar 3000 euro winst. Dus mensen die 3000 euro per maand winst maken, of meer, díe gaan 195 euro per maand aan premie betalen. Ja, dat moet denk ik te dragen zijn, en in dat geval is het waarschijnlijk je hoofdinkomen en ben je denk ik wel blij met de uitkering als je arbeidsongeschikt zou raken.

Als jij er ook wat van vindt, geef hier dan je commentaar, of beter nog: vul de “consultatie” in van de overheid.

Plaats een reactie

Navigatie

Over

Writing on the Wall is a newsletter for freelance writers seeking inspiration, advice, and support on their creative journey.