Financieel Onafhankelijk

Meer vrijheid door financiële onafhankelijkheid

Wat heb je over financiën geleerd in de afgelopen vijf jaar?

Misschien heb ik soms het gevoel dat ik alles wel weet wat ik moet weten over financiën. Geen nieuwe dingen meer om uit te zoeken, alles al bekend.

En toch… is dat gewoon niet waar. Het is goed om altijd open te staan voor mogelijke nieuwe kennis. Of voor veranderingen in bijvoorbeeld belastingregels die jou ook beïnvloeden.

Ik denk dat dit de belangrijkste dingen zijn waar ik de afgelopen vijf jaar nog over heb bijgeleerd:

Als eerste zal ik het maar hebben over de inkomstenbelasting, en dan heb ik met name meer bijgeleerd over box 3 belasting. Ik begin met het saaiste punt om het over te hebben (blijf lezen ha ha), maar waar ik jaren geleden te weinig vermogen had om er echt om te geven (“Ik moet 15 euro extra belasting betalen? Uh, oké”) is deze belasting de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor mij. En natuurlijk speelt er een hele hoop rondom deze belastingbox waar je een beetje van op de hoogte wil blijven als hij op jou van toepassing gaat zijn.

De psychologie achter geld uitgeven, geld sparen, beleggen. Ik ben begonnen met de ‘basisregels’ van geld te leren, omdat dat nodig was om mijn eigen geldgedrag te verbeteren. En dat hielp al. Maar na een tijdje ga je doorkrijgen dat het soms moeilijk is om “de regels” altijd te volgen. Regels als geef alleen geld uit aan dingen die nodig of belangrijk zijn, ga geen schulden aan, heb een buffer en spreek die alleen aan bij een noodgeval, gok niet, beleg voor de lange termijn waarbij je aankoopt en dan vasthoudt. Sommige van die regels breek ik regelmatig, maar allemaal heb ik ze in de afgelopen tien jaar wel eens aan mijn laars gelapt. En dus heb ik nu ook wat meer oog voor de psychologie die bij geld komt kijken.

Het gevoel van genoeg geld te hebben. Dit hoort natuurlijk ook bij de psychologie van geld, maar dit puntje is voor mij de afgelopen jaren belangrijk geweest. Ik kan nog niet levenslang teren op mijn vermogen, maar het is al wel zo groot dat het heel comfortabel voelt. Het is een gek gevoel wat ik nooit eerder heb ervaren, en het heeft het dus bijvoorbeeld voor mij mogelijk gemaakt mijn oude, steeds minder leuk wordende, baan op te zeggen zonder al iets nieuws te hebben. Meestal voel ik me nu heel relaxed over geld, en dat is voor mij een nieuw gevoel. Soms komt er nog een onrustige gedachte op van “wat als dit toch niet genoeg is?”, maar ik leer ook steeds beter om daarmee om te gaan.

Wat heb jij de laatste jaren nog bijgeleerd over geld? Of zijn er misschien zelfs dingen die je af hebt geleerd?

Plaats een reactie

Navigatie

Over

Writing on the Wall is a newsletter for freelance writers seeking inspiration, advice, and support on their creative journey.