Financieel Onafhankelijk

Meer vrijheid door financiële onafhankelijkheid

Afrekening van de energie binnen

Hoera, onze jaarlijkse afrekening van de energie is binnen. Ons jaar loopt van mei t/m april, dus begin mei komt dan altijd de nota.

In augustus 2023 hebben we zonnepanelen gekregen. Onze panelen gaan naar verwachting 2500 kWh per jaar produceren. Dat dekt ongeveer 65% van wat we verbruiken.

Maar hierdoor zien we nu dus het eerste jaar waarin deze panelen enkele maanden lekker konden draaien. Dus we gaan nog ongeveer 150 euro terugkrijgen, ook al had ik ook al het termijnbedrag teruggeschroefd zover als ik kon.

Lekker, geld terug, daar heb ik geen bezwaar tegen. En nu begint dus het eerste “volle” jaar met de zonnepanelen. Vanwege de lagere nota nu mocht ik ons termijnbedrag nog weer wat verlagen, en dat heb ik dan ook maar gedaan. Ik verwacht dat we dan volgend jaar ongeveer quitte draaien.

Ik verwacht dat de panelen zichzelf in zes jaar tijd terugverdienen. (Natuurlijk heb ik een spreadsheet die bijhoudt hoeveel ze opleveren en hoeveel euro me dat bespaart!). En ik hoop natuurlijk dat ze het daarna nog minstens een jaar of vijftien blijven doen. Dat gaan we zien…

Plaats een reactie

Navigatie

Over

Writing on the Wall is a newsletter for freelance writers seeking inspiration, advice, and support on their creative journey.