Financieel Onafhankelijk

Meer vrijheid door financiële onafhankelijkheid

,

We hebben het in Nederland zo goed!

Sinds ik meer vrije tijd heb, ben ik ook vrijwilligerswerk gaan doen. Zo ben ik taalmaatje geworden: iemand die Nederlands spreekt met iemand die Nederlands leert en het meer wil oefenen. Als taalmaatje hoef je niet alles te weten van Nederlands, je hoeft geen opleiding tot leraar gevolgd te hebben. Het gaat er om, dat je behoorlijk goed Nederlands spreekt en dat degene die Nederlands leert een uurtje of wat extra per week kan oefenen dankzij jou.

Ik praat dus Nederlands met een meneer uit Ghana, die het al behoorlijk goed kan. Hij woont intussen een jaar of tien in Nederlands, en moet nog beter Nederlands gaan spreken om meer kans te maken op een baan. Daarvoor volgt hij lessen (Nederlands op niveau C1), en als extraatje praat hij wekelijks met mij.

Wat me opvalt in mijn conversaties met hem, is dat hij Nederland zo fantastisch vindt: het is hier schoon, het is hier eerlijk, er zijn hier geen gevaarlijke wilde dieren (zoals slangen), je bent hier zó bij het ziekenhuis, enzovoort.

En ja, als je het vergelijkt met waar hij vandaan komt, dan klopt dat ook wel. Hij vertelde dat er in Ghana vooral op het platteland veel mensen overlijden aan bijvoorbeeld slangenbeten, omdat ze niet op tijd in een ziekenhuis kunnen zijn voor het tegengif. Ook bij ongelukken en infecties gaan mensen er soms aan dood omdat er niet op tijd medische hulp te krijgen is. Wat een narigheid!

Het is dan grappig dat ik op zo’n moment zijn beeld probeer te nuanceren: nee hoor, ook in Nederland hebben we problemen met ziekenhuizen die sluiten, oneerlijke situaties, corruptie, en er zijn arme mensen… Maar hij begint dan gewoon weer mijn land te verdedigen tegenover mij.

Misschien is het wel mooi om het zo gerelativeerd te zien. Ja, het is allemaal niet 100% eerlijk en veilig en goed in Nederland, genoeg om je zorgen over te maken en genoeg om te verbeteren, maar buiten Nederland waait er vaak nog wel een guurdere wind. We hebben het al best goed.

…en ben je het hier niet mee eens, kom dan ook eens een discussie voeren met deze meneer uit Ghana. Win-win: hij leert meer Nederlands, jij gaat vrolijker naar huis. Fijne dag vandaag!

Eén reactie op “We hebben het in Nederland zo goed!”

  1. J.M. de Groot Avatar
    J.M. de Groot

    Heel mooi als iemand het zo beleeft. Maar dat is natuurlijk een stuk simpeler als je ergens vandaan komt waar je helemaal niets had. Tevens de reden dat zoveel mensen hier naar toe komen. Nog steeds hebben we het hier zeker niet slecht, maar als het aankomt op het eerlijk verdelen van onze welvaart is het zeker niet zo mooi als het lijkt.

    Like

Plaats een reactie

Navigatie

Over

Writing on the Wall is a newsletter for freelance writers seeking inspiration, advice, and support on their creative journey.